Full-text resources of PSJD and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferences help
enabled [disable] Abstract
Number of results

Journal

2017 | 4 | 2 | 117-120

Article title

Składniki pokarmowe wpływające na stan narządu wzroku

Authors

Content

Title variants

EN
Nutrients which affect the eye condition

Languages of publication

PL

Abstracts

PL
Sposób odżywiania wywiera duży wpływ na ludzki organizm. Badania naukowe pokazują, że odpowiednio zbilansowana dieta może częściowo zapobiegać występowaniu zespołu suchego oka i dyskomfortu podczas noszenia soczewek oraz hamować starzenie się narządu wzroku. Ochrona narządu wzroku za pomocą suplementacji dietetycznej jest przedmiotem badań, które zapoczątkowano jeszcze w zeszłym stuleciu. W niniejszej pracy przedstawiono najważniejsze wnioski dotyczące znaczenia diety dla prawidłowego funkcjonowania zdrowych oczu.
EN
Diet has a major impact on the human body. Researchers indicate that a well-balanced diet may partially prevent the dry eye syndrome and contact lens discomfort. It may also slow down the aging process of the eye. Protection of the eye with the help of dietary supplementation has been a subject of research since the previous century. The paper presents the most important conclusions on the significance of diet for healthy eyesight.

Discipline

Publisher

Journal

Year

Volume

4

Issue

2

Pages

117-120

Physical description

Contributors

author
  • Centrum Zdrowia Health Solutions, Poznań

References

  • 1. Management and Therapy of Dry Eye Disease: Report of the Management and Therapy Subcommittee of the International Dry Eye WorkShop (2007). Ocul Surf 2007; 5(2): 163-178.
  • 2. Evans JR, Lawrenson JG. A review of the evidence for dietary interventions in preventing or slowing the progression of age-related macular degeneration. Ophthalmic Physiol Opt 2014; 34(4): 390-396.
  • 3. Foster-Powell K, Holt SH, Brand-Miller JC. International table of glycemic index and glycemic load values: 2002. Am J Clinical Nutrtion 2002; 76: 5-56.
  • 4. Chong EW, Robman LD, Simpson JA, et al. Fat consumption and its association with age-related macular degeneration. Arch Ophthalmol 2009; 127: 674-680.
  • 5. Angle J, Wissmann DA. The epidemiology of myopia. Am J Epidemiol 1980; 111: 220-228.
  • 6. Au Eong KG, Tay TH, Lim MK. Race, culture and Myopia in 110,236 young Singaporean males. Singapore Med J 1993; 34: 29-32.
  • 7. Ibanez L. Hyperinsulinaemia, dyslipaemia and cardiovascular risk in girls with a history of premature pubarche. Diabetologia 1998; 41: 1057-1063.
  • 8. Brzozowska A, Olędzka A. Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludności. W: Gawęcki J., Roszkowski W. (ed.). Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. PWN, Warszawa 2009: 313-328.

Document Type

article

Publication order reference

Identifiers

YADDA identifier

bwmeta1.element.psjd-1dfde004-7a8c-4274-83e7-d4720d3eb92c
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.