Full-text resources of PSJD and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferences help
enabled [disable] Abstract
Number of results
2008 | 10 | 1 | 19-21

Article title

Purification of the used palm oil by adsorption

Content

Title variants

Languages of publication

EN

Abstracts

EN
The components of fresh vegetable oils are mainly non-polar. During frying of food, complex and multistage reactions occur in the oil, which produce various polar compounds. Active carbons are characterized by small contents of polar functional groups, which are responsible for adsorbing such polar compounds. Effective purification of the used frying oils must involve the removal of the polar substances. To improve the quality of the used palm oil, an active carbon oxidized by a hydrogen peroxide treatment was used. Such a carbonaceous adsorbent improves the quality of the oil used for frying food by purifying it from colour substances, lipid hydrolysis products, oxidation products and total polar compounds.

Publisher

Year

Volume

10

Issue

1

Pages

19-21

Physical description

Dates

published
1 - 1 - 2008
online
3 - 4 - 2008

Contributors

  • Department of General Chemistry, Faculty of Commodity Science, Cracow University of Economics, 30-033 Kraków, ul. Sienkiewicza 5, Poland
  • Department of General Chemistry, Faculty of Commodity Science, Cracow University of Economics, 30-033 Kraków, ul. Sienkiewicza 5, Poland

References

  • Buczek, B. & Chwiałkowski, W., Purification of Used Frying Oil by Treatment with Magnesium Silicate, 3rd Euro Fed Lipid Congress: Oils, Fats and Lipids in a Changing World, Edinburgh, Scotland, 2004, 142.
  • Cooke, B. S., Adsorbent Treatment of Frying Oils: Comemercial Frying Case Study, 4th Euro Fed Lipid Congress: Oils, Fats and Lipids for a Healthier Future, Madrid, Spain, 2006, 399.
  • Buczek, B. & Chwiałkowski, W., Zastosowanie węgla aktywnego utlenionego nadtlenkiem wodoru do oczyszczania zużytego oleju smażalniczego, Mat. V Krajowej Konferencji Naukowo-Technicznej "Węgiel aktywny w ochronie środowiska i przemyśle", Częstochowa-Białwieża, 2006, 277 - 285.
  • Buczek, B. & Chwiałkowski, W., Wpływ modyfikacji powierzchni węgla aktywnego na jego zdolność do oczyszczania oleju zużytego oleju smażalniczego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 4 (45) Supl., 85 - 91.
  • Chwiałkowski, W. & Buczek, B., Odzyskiwanie zużytego oleju rzepakowego na modyfikowanym adsorbencie węglowym, Mat. I. Konferencji nt. Zielonej Chemii "EkoChemTech'03 Zielona Chemia", Wrocław, 2003, 63.
  • Jankowska, H., świątkowski, A., Starosin, L. & Ławrinienko-Omiecynska, J., Adsorpcja jonów na węglu aktywnym, Wydawnictwo PWN Warszawa, 1991.
  • Sarbak, Z., Adsorpcja i adsorbenty - teoria i zastosowanie, WN UAM, Poznań, 2000.
  • Dubinnin, M. M., Adsorption properties and microporous structures of carbonaceous adsorbents, Carbon, 1987, 25, 593 - 597.
  • Dollimore, D. & Heal. G. R., An improved method for the calculation of pore size distribution from adsorption data, J. Appl. Chem., 1964, 14, 109 - 113.
  • Lowell, S. & Shields, J. E., Powder Surface Area and Porosity. Chapman and Hall, London, 1991.
  • Dubinnin, M. M., Water vapour adsorption and the microporous structures of carbonaceous adsorbent. Carbon, 1980, 18, 355 - 359.
  • PN-A-86934, Spektrofotometryczne oznaczanie barwy, 1995.
  • PN-ISO 6320, Oznaczanie liczby jodowej, 1995.
  • PN-EN-ISO 660, Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości, 2005.
  • PN-EN-ISO 3960, Oznaczanie liczby nadtlenkowej, 2005.
  • PN-EN-ISO 6885, Oznaczanie liczby anizydynowej, 1993.
  • PN-93-A-86926, Oznaczanie liczny anizydynowej oraz obliczanie wskaźnika oksydacji tłuszczu Totox, 1993.
  • PN-EN ISO 5508, Analiza estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej, 1996.
  • PN-ISO 5509, Przygotowanie estrów metylowych, 1996.

Document Type

Publication order reference

Identifiers

YADDA identifier

bwmeta1.element.-psjd-doi-10_2478_v10026-008-0005-7
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.