PL EN


Preferences help
enabled [disable] Abstract
Number of results
2016 | 27 | 107 | 134-141
Article title

Nutritional preferences of children and prevalence of overweight and obesity in children in grades 1-3 of primary schools in Kraków and Myślenice county

Content
Title variants
PL
Preferencje żywieniowe dzieci, a występowanie nadwagi i otyłości w klasach 1-3 szkół podstawowych w Powiecie Myślenickim i Krakowie
Languages of publication
PL
Abstracts
EN
The Children’s Health Center in Warsaw was carried out in 2007-2010 the research project „Development of standards in blood pressure of children and youth in the Poland OLAF” confirmed that overweight and obesity affects about 22% of boys and 18% of girls in schools basic; in secondary schools this proportion is slightly lower – 15% and 12%. The aim of this study was to assess the food preferences, and the prevalence of overweight and obesity in children of 1-3 classes of primary school in the South Poland. The study was conducted in the Myslenice District and Kraków in 2009-2012 year. These included primary school pupils aged 7-9 years and their parents. Group size was 1,140 children. Questionnaire for children was aimed at getting to know the degree of liking some food products. Anthropometric measurements were as: measurement of weight, height, % body fat, waist and hips. The analysis used ANOVA rank Kruskal-Wallis test, Mann-Whitney U test, and the level of significance was set at α = 0.05. Boys with underweight and normal significantly more liked Pepsi drinks than girls. Among the vegetables girls having a BMI in the normal range more preferred lettuce, cauliflower and radish, than boys. Of the sweets girls with overweight and obesity significantly less liked buns, compared to girls with underweight and normal. Boys regardless of BMI significantly more liked pizza compared to girls. Gender and child nutritional status will affect the choice of food products. It is necessary to correct nutritional education of children and their parents to the future of there eating behavior were normal.
Publisher

Year
Volume
27
Issue
107
Pages
134-141
Physical description
Contributors
  • Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum, Zakład Żywienia Człowieka, Instytut Zdrowia Publicznego, Kraków, jzwirska@cm-uj.krakow.pl
  • Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum, Zakład Żywienia Człowieka, Instytut Zdrowia Publicznego, Kraków
  • Wydział Promocji i Ochrony Zdrowia, Starostwa Powiatowego w Myślenicach, Myślenice
author
  • Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Myślenicach
  • Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum, Zakład Żywienia Człowieka, Instytut Zdrowia Publicznego, Kraków
References
  • 1. Kułaga, Z.; Różdżyńska, A.; Palczewska, I. et al.;. Stand. Med, Pediatr. 2010, 7, 690-700.
  • 2. Szadkowska, A.; Bodalski, J.;. Przew. Lek. 2003, 6(9), 54-58.
  • 3. Przybylska, D.; Kurowska, M.; Przybylski, P.;. Hygeia Public Heath. 2012, 47(1), 28-35.
  • 4. Wojtyła, A.; Biliński, P.; Bojar, I.;. Probl. Hig. Epidemiol, 2011, 92(2), 327-334.
  • 5. Wajszczyk, B.; Charzewska, J.;. Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży. Obiady szkolne. Warszawa. Instytut Żywności i Żywienia, 2008, 282 ss.
  • 6. Lawless H.T.; Heymann H.;. Sensory evaluation
  • of food: Principles and practices. Ed. 2. Springer Sciences & Business media, 2010.
  • 7. Oblacińska, A.; Jodkowska, M.;. Otyłość u polskich nastolatków. Epidemiologia, Styl życia, Samopoczucie. Raport z badań uczniów gimnazjów w Polsce. Wydawnictwo Ezdorat, 2007, 144 ss.
  • 8. WHO Report on the Consultation: Development of a WHO global strategy on diet, physical activity and health: European regional consultation. Copenhagen, 2003.
  • 9. Roszko-Kirpsza, I.; Olejnik, B.; Zalewska, M. et al.;. Probl. Hig. Epidemiol. 2011, 92(4), 799-805.
  • 10. Szczepańska, E.; Piórkowska, K.; Niedworak, E.;. Endokr. Otyłość Zab. Przem. Mat. 2010, 6(2), 7884. 11. Wolnicka, K.; Jaczewska-Schuetz, J.; Taraszewska, A.;. Probl. Hig. Epidemiol. 2014, 95(2), 389-393. 12. Pałczyńska, K.; Szornak, M.; Tkachenko, H. et al.;. Słupskie Prace Biol. 2011, 8, 89-100.
  • 13. Stankiewicz, M.; Pieszko, M.; Śliwińska, A. et al.;. Endokr. Otyłość Zab. Przem. Mat. 2010, 6(2), 5966.
  • 14. Szostak-Węgierek, D.; Cybulska, B.; Zdrojewski, T. et al.;. Kardiol. Pol. 2009, 67(3), 337-343.
  • 15. Ambroży, J.; Bester, J.; Czuchraj, W. et al.;. Ann. Acad. Med. Siles. 2013, 67(4), 231-237.
  • 16. Roszko-Kirpsza, I.; Olejnik, B.; Zalewska, M. et al.;. Probl. Hig. Epidemiol. 2011, 92(4), 799-805.
  • 17. Marcysiak, M.; Zagroba, M.; Ostrowska, B. et al.;. Probl. Pieleg. 2010, 18(2), 176-183.
Document Type
article
Publication order reference
Identifiers
YADDA identifier
bwmeta1.element.psjd-f1ef8d23-1abf-46bf-8c12-d4142726f7b9
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.