Full-text resources of PSJD and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferences help
enabled [disable] Abstract
Number of results
2015 | 26 | 105 | 198-207

Article title

Nutrition therapy of patients as therapeutical management process

Content

Title variants

PL
Leczenie żywieniowe pacjentów jako proces postępowania terapeutycznego

Languages of publication

PL

Abstracts

EN
The problem of malnutrated patients in the light of current data requires a comprehensive approach, including proper training for dietitians. Standards for nutritional treatment plans and programs of nutritional therapy do exist. The process of nutritional care according to current standards in many countries is described. It takes into consideration: a) nutrition assessment and evaluation of the risk of malnutrition; b) diet; c) nutritional intervention; d) monitoring and evaluation of nutrition. In this process the evaluation of the nutritional status plays an important role. Anthropometrical examinations were systematized depending on the age of the patient. Data for the assessment of the nutritional status depending on the age and sex of the patient are presented. The appropriate methods for the measurement of the body height of bedridden patient are indicated. The demand for energy and nutrients for the sick depend on many factors. It is important that there is no hyperalimentation of a patient. It is helpful in this calculation to take into account, weight, height, age, stress factors and factors of physical activity. Formulas to calculate the ideal body weight are given.

Year

Volume

26

Issue

105

Pages

198-207

Physical description

Contributors

  • Department of Human Nutrition, Institute of Public Health, Faculty of Health Sciences, Jagiellonian University Medical College, 20 Grzegorzecka str., 30-611 Krakow, Poland

References

  • 1. Russell, C.; Elia, M. Nutrition screening survey in the UK in 2008: hospitals, care homes and mental health units. Redditch, BAPEN. 2009.
  • 2. Meijers, J.M.; Schols, J.M.; van Bokhorst‐de van der Schueren, M.A.; Dassen, T.; Janssen, M.A.; Halfens, R.J. Malnutrition prevalence in The Netherlands: results of the annual Dutch national prevalence measurement of care problems. Br. J. Nutr. 2009, 101(3), 417‐423.
  • 3. Russell, C.; Elia, M. Nutriton screening week in The UK and Republic of Ireland in 2010. Hospitals, care homes and mental health units. Redditch, BAPEN. 2011.
  • 4. Imoberdorf, R.; Meier, R.; Krebs, P.; Hangartner, P.J.; Hess, B.; Staubli, M. et al. Prevalence of undernutrition on admission to Swiss hospitals. Clin. Nutr. 2010, 29(1), 38‐41.
  • 5. Pirlich, M.; Schutz, T.; Norman, K.; Gastell, S.; Lubke, H.J; Bischoff, S.C. et al. The German hospital malnutrition study. Clin. Nutr. 2006, 25(4), 563-572.
  • 6. Valentini, L.; Schindler, K.; Schlaffer, R.; Bucher, H.; Mouhieddine, M.; Steininger, K. et al. The first nutritionDay in nursing homes: participation may improve malnutrition awareness. Clin. Nutr. 2009, 28(2), 109-116.
  • 7. Straqon, R.J.; King, C.L.; Stroud, M.A.; Jackson, A.A.; Elia M. Malnutrition Universal Screening Tool’ predicts mortality and length of hospital stay in acutely ill elderly. Br. J. Nutr. 2006, 95(2), 325-330.
  • 8. The_Fight_Against_Malnutrition_-_Final_ Declaration.pdf [document elektroniczny, data dostępu 27.12.2015 r.].
  • 9. European Federation of the Associations of Dietitians. http://www.efad.org/everone/ 1390/0/32 [dokument elektroniczny, data dostępu 27.12.2015 r.].
  • 10. Gertig, H.; Gawęcki, J. Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny. PWN, Warszawa 2007.
  • 11. Ciborowska, H.; Rudnicka, A.; Ciborowski, A. (współpraca): Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa 2014.
  • 12. Gajewska, D.; Górecka, A.; Jaklińska, M.; Kłęk, S.; Kimber-Dziwisz, L.; Lange, E.; Lembas-Sznabel, M.; Słodkowski, M.; Szwałkiewicz E. Rekomendacje Interdyscyplinarnego Zespołu Ekspertów w sprawie Standardów postępowania i procedur w zakładach opieki zdrowotnej w zakresie świadczeń pielęgnacyjnych i opiekuńczych – opieka długoterminowa, opieka paliatywna i hospicyjna oraz w domu chorego w przypadku żywienia dojelitowego i pozajelitowego w warunkach domowych. Post. Żyw. Klin. 2012, 8(4), 8-10.
  • 13. Academy of Dietetic and Nutrition – The American Dietetic Association https://www.eatright. org [document elektroniczny, data dostępu 27.12.2015 r.].
  • 14. Lacey, K.; Pritchett, E. Nutrition Care Process and Model: ADA adopts road map to quality care and outcomes. J. Am. Diet. Assoc. 2003, 103(8), 1061-72.
  • 15. Writing Group of the Nutrition Care Process/ Standardized Language Committee: Nutrition Care Process and Model. Part I. The 2008 update. J. Am. Diet. Assoc. 2008, 108 (7), 1113-1117.
  • 16. Writing Group of the Nutrition Care Process/ Standardized Language Committee: Nutrition Care Process. Part II. Using the International Dietetics and Nutrition Terminology to document the Nutrition Care Process. J. Am. Diet. Assoc. 2008, 108 (8), 1287-1293.
  • 17. Charney P., Peterson S.J. Critical thinking skills in nutrition assessment and diagnosis. Practice Paper of the Academy of Nutrition and Dietetic. J. Acad. Nutr. Diet. 2013;113:545. http://dx.doi.org/ 10.1016/j.and.2013.09.006.
  • 18. Gandy J. (red.) i British Dietetic Association: Manual of dietetic practice. 5ed. Wiley Blackwell, BDA, 2014.
  • 19. Kłęk, S.; Szczygieł, B.; Górecka, A.; Kimber- Dziwisz, L.; Gajewska, D.; Lange, E.; Budnik- Szymoniuk, M.; Korta, T.; Łyszkowska, M.; Szczepanek, K.; Paluszkieicz, P.; Słodkowski, M.; Cebulski, W.; Kamocki, Z.; Lembas-Sznabel, M.; Kupiec, M.; Sumlet, M. Standardy żywienia dojelitowego i pozajelitowego. Krakowskie Wydawnictwo Scientifica Sp. z o.o., Kraków 2014.
  • 20. Spodaryk, M. Podstawy leczenia żywieniowego dzieci. WUJ, Kraków, 2001.
  • 21. Szczygieł, B. (red.) Niedożywienie związane z chorobą. Występowanie. Rozpoznanie. PZWL, Warszawa, 2011.
  • 22. Sobotka, L. (red. nacz.): Podstawy żywienia klinicznego. Edycja 4. Krakowskie Wydawnictwo Scientifica Sp. z o.o., Kraków 2013.
  • 23. Osterkamp, L.K. Current perspective on assessment of human body proportions of relevance to amputees. J. Am. Diet. Assoc. 1995, 95, 215-218.
  • 24. Width, M.; Reinhard T. Dietetyka kliniczna. (wyd. 1 polskie). Elsevier&Urban, Wrocław 2014.
  • 25. Pini, R.; Tonon, E.; Cavallini, M.C.; Bencini, F.; Di Bari, M.; Masotti, G.; Marchionni, N. Accuracy of equations for predicting stature from knee height, and assessment of statural loss in an older Italian population. J. Geriontol.: Biol. Sci. 2001, 56A (1), B3-B7.
  • 26. Width, M.; Reinhard T. Dietetyka kliniczna. (wyd. 1 polskie). Elsevier&Urban, Wrocław 2014.

Document Type

review

Publication order reference

Identifiers

YADDA identifier

bwmeta1.element.psjd-c06685bd-9876-4989-b69a-ab451caa24d9
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.