PL EN


Preferences help
enabled [disable] Abstract
Number of results
2014 | 68 | 2 | 145–148
Article title

Kto podróżuje w tym przedziale? Pomijane składniki żywności

Content
Title variants
EN
Who travels in this compartment? Skipped food ingredients
Languages of publication
PL
Abstracts
EN
Plants, including cereals, vegetables, fruits and medicinal plants are conglomer-ates co-created with microorganisms (phytosphere) and micro and mezofauna, but a typical food description does not reflect those mentioned complexities. Obligatory passengers influence plant life, co-deciding on growth, resistance to stress and pests etc. Endobionts together with invertebrates living inside and on the surface of plants become a part of the food product. Routine vegetable and fruit rinsing remove nothing from inside, what is more, leaving numerous inver-tebrates on their surface. In eating, we assimilate the whole conglomerate of organisms. We are obligatory bacterio and fungivores, additionally, we con-sume invertebrates. Vitarians eat them raw, while vegans this way, however only in micro scale, consume animal-origin food.
PL
Rośliny, włączając w nie zboża, warzywa, owoce i rośliny lekarskie, są konglo-meratami współtworzonymi z mikroorganizmami (fitosfera) oraz mikro- i mezo-fauną, a typowy opis żywności nie odzwierciedla tej złożoności. Obligatoryjni „pasażerowie” wpływają na życie roślin, współdecydując o ich wzroście, oporności na stres, szkodniki itd. Endobionty, wraz z żyjącymi w i na roślinach bezkręgowcami, stają się częścią produktu spożywczego. Typowy zabieg mycia warzyw i owoców nie usuwa niczego ze środka, pozostawiając także wiele bezkręgowców na powierzchni. Jedząc, zjadamy cały konglomerat organizmów. Wszyscy jesteśmy obligatoryjnymi bakterio- i grzybożercami. W naszej diecie są też bezkręgowce. Witarianie zjadają wszystko to na surowo, a weganie tą drogą, mimo że w mikroskali, przyjmują także pokarm zwierzęcy.
Discipline
Year
Volume
68
Issue
2
Pages
145–148
Physical description
References
  • 1. Baza produktów spożywczych Instytutu Żywności i Żywienia. http://www.izz.waw.pl/pl/?option=com_produkty [dostęp z dn. 18-10-2013]
  • 2. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 25, http://ndb.nal.usda.gov/ [18-10-2013]
  • 3. Bodenhausen N., Horton M.W., Bergelson J. Bacterial communities associated with the leaves and the roots of Arabidopsis thaliana. PLoS One 2013; 8(2): e56329. doi: 10.1371/journal.pone.0056329. Epub 2013 Feb 15.
  • 4. Yang T., Chen Y., Wang X.X, Dai C.C. Plant symbionts: keys to the phytosphere. Symbiosis 2013; 59: 1–14.
  • 5. Bonfante P. Plants, Mycorrhizal Fungi and Endobacteria: a Dialog Among Cells and Genomes. Biol. Bull. 2003; 204: 215–220.
  • 6. Walter D.E., Proctor H.C. Mites on Plants. W: Mites: Ecology, Evolution & Behavior. Red. D.E. Walter, H.C. Proctor. Springer, Dordrecht 2013, p. 281–339.
  • 7. Ferris H., Griffiths B.S., Porazinska D.L., Powers T.O., Wang K.H., Tenuta M. Reflections on Plant and Soil Nematode Ecology: Past, Present and Future. J. Nematol. 2012; 44: 115–126.
  • 8. Bezemer T.M., De Deyn G.B., Bossinga T.M., van Dam N.M., Harvey J.A., Van der Putten W.H. Soil community composition drives aboveground plant–herbivore–parasitoid interactions. Ecol. Lett. 2005; 8: 652–661.
  • 9. Hallmann J., Quadt-Hallmann A., Mahaffee W.F., Kloepper J.W. Bacterial endophytes in agricultural crops. Can. J. Microbiol. 1997; 43: 895–914.
  • 10. Sessitsch A., Reiter B., Berg G. Endophytic bacteria communities of field-grown potato plants and their plant-growth-promoting and antagonistic abilities. Can. J. Microbiol. 2004; 50: 239–249.
  • 11. Pozo M.J., Ascon-Aguilar C. Unraveling mycorrhiza-induced resistance. Curr. Opin. Plant Biol. 2007; 10: 393–398.
  • 12. Fortin J.A., Becard G., Declerck S., Dalpe Y., St-Arnaud M., Coughlan A. Piche Y. Arbuscular mycorrhiza on root-organ cultures. Can. J. Bot. 2002; 80: 1–20.
  • 13. Simon Ph. W., Freeman R.E., Vieira J.V. i wsp. Fabaceae, Liliaceae, Solanaceae and Umbelliferae. W: Handbook of Plant Breeding. Vegetables II: Red. J. Prohens, F. Nuez Springer Science + Business Media, New York 2008, p. 327–357.
  • 14. Ryan P.R., Dessaux Y., Thomashow L.S, Weller D.M. Rhizosphere engineering and management for sustainable agriculture. Plant Soil 2009; 321: 363–383.
  • 15. Sapers G.M. Efficacy of Washing and Sanitizing Methods for Disinfection of Fresh Fruit and Vegetable Products. Food Technol. Biotechnol. 2001; 39: 305-311.
  • 16. Skubala P., Marzec A., Sokolowska M. Accidental acarophagy: mites found on fruits, vegetables and mushrooms. Biol. Lett. 2006; 43: 249–255.
  • 17. Panaszek B. Źródła alergenów reagujących krzyżowo i ich znaczenie kliniczne. Alergia 2010; 4: 32–38.
  • 18. Ward L.K., Hackshow A., Clarke R.T. Do food-plant preferences of modern families of phytophagous insects and mites reflect past evolution with plants. Biol. J. Linn. Soc. 2003; 78: 51–83.
  • 19. Rathod D., Dar M., Gade A., Shrivastava R.B., Rai M., Varma A. Microbial Endophytes: Progress and Challenges. W: Biotechnology for Medicinal Plants. Micropropagation and Improvement. Red. S. Chandra, H. Lata, A. Varma. Springer, Berlin, Heidelberg 2013, p. 101–121.
  • 20. Akhtyamova N. Human Pathogens – The Plant and Useful Endophytes. J. Medical Microbiol. Diagnosis 2013; 2: e121. doi:10.4172/2161-0703. 1000e121.
  • 21. Rosenblueth M., Martinez-Romero E. Bacterial Endophytes and Their Interactions with Hosts. Mol. Plant-Microbe Interact. 2006; 19: 827–837.
  • 22. Joseph B., Mini Priya J. Bioactive Compounds from Endophytes and their Potential in Pharmaceutical Effect: A Review. Am. J. Biochem. Mol. Biol. 2011; 1: 291–309.
  • 23. Tejesvi M.V., Kini K.R., Prakash H.S., Subbiah V., Shetty H.S. Antioxidant, antihypertensive, and antibacterial properties of endophytic Pestalotiopsis species from medicinal plants. Can. J. Microbiol. 2008; 54: 769–780.
  • 24. Zubek S., Blaszkowski J. Medicinal plants as hosts of arbuscular mycorrhizal fungi and dark septate endophytes. Phytochem. Rev. 2009; 8: 571–580.
Document Type
article
Publication order reference
YADDA identifier
bwmeta1.element.psjd-8571fab8-3b22-49bb-acc6-bba4a0da1ef9
Identifiers
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.