PL EN


Preferences help
enabled [disable] Abstract
Number of results
2010 | 6 | 3 | 182-188
Article title

Zasady żywienia dzieci w drugim i trzecim roku życia

Content
Title variants
EN
Principles of nutrition for the children in the second and third years of life
Languages of publication
EN PL
Abstracts
EN
The article presents current knowledge of the principles of nutrition of children in second and third years of age. After first year of life the energy needs of the child is reduced to 90 kcal/kg/day and the growth rate is changed as well. Half of the energy is expended for physical activity, so the nutritional depends on child’s physical activity. Energy supply should be from carbohydrates in 60-65% and from fat in 35-40%. The diet should be gradually enriched with fatty acids (PUFA) contained in vegetable oils, fatty marine fish, nuts and green vegetables. Up to second year of life, it is recommended a diet rich in fats, mostly derived from butter. Later, it should be progressively reduce animal fats to prevent obesity. A child should not be used for fatty meats and raw eggs because they contain avidin. Up to third year of age is preferable to administration of compound products such as “junior” milk than cow’s milk. Featured cereal products containing carbohydrates are primarily whole wheat and coarse grits. Fluid intake in young children is about 950 ml/day. Best to drink is water, unsweetened herbal teas and natural fruit juices. The proper nutrition consists also the form. We should earn the child rituals and good eating habits. We should be guided by the 4U principle: variety, moderation, avoiding and regulating. Today, we could see an improvement in the nutritional status of Polish children, but sometimes there are shortcomings. The most common mistakes include excessive use of salt, not very varied diet, lack and impatient at meal times, nervous atmosphere during meals, and excessive grinding products.
PL
W artykule przedstawiono aktualny stan wiedzy na temat zasad żywienia dzieci w 2. i 3. roku życia. W okresie poniemowlęcym zapotrzebowanie energetyczne dziecka zmniejsza się do ok. 90 kcal/kg mc./dobę. Zmianie ulega również tempo jego wzrostu. Połowa energii wydatkowana jest na potrzeby aktywności fizycznej, więc potrzeby żywieniowe dziecka są od nich uzależnione. Rozkład podaży energii pozabiałkowej powinien wynosić 60-65% z węglowodanów i 35-40% z tłuszczu. Należy zadbać o stopniowe wzbogacanie diety o kwasy tłuszczowe (NNKT), zawarte w olejach roślinnych, tłustych rybach morskich, orzechach oraz zielonych warzywach. Do 2. roku życia zalecana jest dieta bogata w tłuszcze, głównie pochodzące z masła, następnie należy stopniowo ograniczać tłuszcze zwierzęce, aby uniknąć otyłości. Dziecku nie należy podawać tłustych mięs oraz surowych jaj, gdyż zawierają one awidynę. Do 3. roku życia korzystniejsze jest podawanie mieszanek mlecznych typu „junior” niż pełnego mleka krowiego. Rekomendowane produkty zbożowe zawierające węglowodany to przede wszystkim pieczywo razowe oraz grube kasze. Zapotrzebowanie na płyny u małego dziecka wynosi ok. 950 ml/dobę. Najlepsze do picia są woda, niesłodzone herbatki ziołowe i naturalne soki owocowe. Ważna jest też forma, czyli w jaki sposób przyjmowane są pokarmy. Należy kształtować w dziecku dobre nawyki i przyzwyczajenia związane z jedzeniem, kierując się zasadą 4U: urozmaicenie, umiar, unikanie i uregulowanie. Obecnie można zauważyć poprawę w stanie odżywienia polskich dzieci, choć nadal sposób ich żywienia bywa niezadowalający. Do najczęstszych błędów zalicza się nadmierne używanie soli, mało urozmaiconą dietę, brak czasu i zniecierpliwienie w czasie posiłków, nerwową atmosferę w czasie posiłków oraz nadmierne rozdrabnianie produktów.
Discipline
Year
Volume
6
Issue
3
Pages
182-188
Physical description
References
  • 1. Sybilski Adam J.: Żywienie dzieci anno domini 2006. Nowa Pediatr. 2006; 44: 34-40.
  • 2. Dobrzańska A., Czerwionka-Szaflarska M., Kunachowicz H. i wsp.: Zalecenia dotyczące żywienia dzieci zdrowych w wieku 1-3 lat (13-36 miesięcy), opracowane przez zespół ekspertów powołany przez konsultanta krajowego ds. pediatrii. Pediatr. Pol. 2008; 82: 93-95.
  • 3. Grygo M., Wolańczyk T: Skuteczność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w zespole nadpobudliwości psychoruchowej w świetle randomizowanych badań klinicznych. Psychiatr. Psychol. Klin. 2009; 9: 111-115.
  • 4. Stolarczyk A.: Żywienie dzieci w okresie poniemowlęcym, przedszkolnym i szkolnym. W: Socha J. (red.): Żywienie dzieci zdrowych i chorych. PZWL, Warszawa 1998: 95-104.
  • 5. Kopczyńska-Hanuszko L.: Żywienie dzieci powyżej 1. roku życia. Nutricia Polska, Warszawa 2005: 6 -18.
  • 6. Eichenberger Gilmore J.M., Hong L., Broffitt B., Levy S.M.: Longitudinal patterns of vitamin and mineral supplement use in young white children. J. Am. Diet. Assoc. 2005; 105: 763-72.
  • 7. He M., Yang Y.X., Han H. i wsp.: Effects of yogurt supplementation on the growth of preschool children in Beijing suburbs. Biomed. Environ. Sci. 2005; 18: 192-197.
  • 8. Szponar L., Sekuła W, Rychlik E. i wsp.: Badania indywidualnego spożycia żywności i stanu odżywienia w gospodarstwach domowych. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2003.
  • 9. Szponar L., Ołtarzewski M.: Epidemiologia niedożywienia dzieci i młodzieży w Polsce. Pediatr. Współcz. 2004; 6: 13-17.
Document Type
article
Publication order reference
YADDA identifier
bwmeta1.element.psjd-6ee2e4de-848d-4d52-b8f7-3da8b409595c
Identifiers
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.