PL EN


Preferences help
enabled [disable] Abstract
Number of results
2018 | 23 | 4 | 215-220
Article title

Alergia na cytrusy

Content
Title variants
EN
Citrus allergy
Languages of publication
PL EN
Abstracts
EN
Commonness of citrus fruits as food products and additives for cosmetics and cleaning products contribute to the increase of the number of people suffering from citrus allergy. Citrus allergens can cause gastrointestinal, respiratory and skin symptoms. Citrus allergens are cross-reactive with many allergens from different sources. This makes diagnostics of citrus allergy problematical and determination of the allergen responsible for allergy symptoms is difficult. The purpose of this article is systematization of information available in literature on citrus allergens, clinical symptoms of citrus allergy, its diagnostics and diagnostics-related problems.
PL
Popularność cytrusów zarówno jako produktów spożywczych jak i dodatków do kosmetyków i środków czystości przyczynia się do wzrostu liczby osób uczulonych na cytrusy. Alergeny owoców cytrusowych mogą powodować objawy ze strony przewodu pokarmowego i układu oddechowego, a także objawy w postaci zmian skórnych. Liczne reakcje krzyżowe alergenów cytrusów z alergenami z innych źródeł utrudniają diagnostykę oraz określenie źródła alergenów odpowiedzialnych za powstawanie objawów alergii. Niniejsza praca ma na celu zebranie i usystematyzowanie informacji dostępnych w literaturze na temat alergenów cytrusów, objawów klinicznych alergii na cytrusy oraz diagnostyki i związanych z nią problemów.
Discipline
Publisher

Year
Volume
23
Issue
4
Pages
215-220
Physical description
Contributors
  • Katedra i Klinika Alergologii, Immunologii Klinicznej i Chorób Wewnętrznych Collegium Medicum im L. Rydygiera w Bydgoszczy, UMK
  • Katedra i Klinika Alergologii, Immunologii Klinicznej i Chorób Wewnętrznych Collegium Medicum im L. Rydygiera w Bydgoszczy, UMK
  • Katedra i Klinika Alergologii, Immunologii Klinicznej i Chorób Wewnętrznych Collegium Medicum im L. Rydygiera w Bydgoszczy, UMK
References
  • 1. Bartuzi Z. Alergologia dla studentów i lekarzy. Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2013: 233-58.
  • 2. Iorio RA, Del Duca S, Calamelli E, et al. Citrus allergy from pollen to clinical symptoms. Plos One 2013; 8: e53680.
  • 3. D’Amato G, Cecchi L, D’Amato M, Liccardi G. Urban air pollution and climate change as environmental risk factors of respiratory allergy: an update. J Investig Allergol Clin Immunol 2010; 20: 95-102.
  • 4. Loizzo MR, Tundis R, Bonesi M, et al. Evaluation of Citrus aurantifolia peel and leaves extracts for their chemical composition, antioxidant, and anticholinesterase activities. J Sci Food Agric 2012; 92: 2960-7.
  • 5. Bayer RJ, Mabberley DJ, Morton C, et al. A molecular phylogeny of the orange subfamily(Rutaceae: Aurantioideae) using nine cpDNA sequences. Am J Botany 2008; 96: 668-85.
  • 6. Pfeil BE, Crisp MD. The age and biogeography of Citrus and the orange subfamily (Rutaceae: Aurantioideae) in Australasia and New Caledonia. Am J Botany 2008; 95: 1621-31.
  • 7. Stevens PF. Angiosperm Phylogeny Website. University of Missouri, St Louis, and Missouri Botanical Garden, 2017; http://www.mobot. org/MOBOT/research/APweb/, data wejścia: 5.01.2018.
  • 8. Vaughan JG, Gaissler CA. Rośliny Jadalne. Wydawnictwo Prószyński i S-ka, 2001.
  • 9. Schäfer T, Böhler E, Ruhdorfer S, et al. Epidemiology of food allergy/ food intolerance in adults: associations with other manifestations of atopy. Allergy 2001; 56: 1172-9.
  • 10. Ahrazem O, Ibanez MD, Lopez-Torrejon G, et al. Lipid transfer proteins and allergy to oranges. Int Arch Allergy Immunol 2005; 137: 201-10.
  • 11. Ebo DG, Ahrazem O, Lopez-Torrejon G, et al. Anaphylaxis from Mandarin (Citrus reticulata): Identification of Potential Responsible Allergens. Allergy Immunol 2007; 144: 39-43.
  • 12. Okoniewicz K. Alergeny zapachowe w preparatach kosmetycznych – przegląd wybranych receptur. Praca magisterska, Uniwersytet Mikołaja Kopernika Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Wydział Farmaceutyczny, Katedra Technologii Postaci Leku, 2017.
  • 13. de Groot AC, Schmidt E. Essential Oils. Part IV: Contact Allergy. Dermatitis 2016; 27: 170-5.
  • 14. Romański B, Bartuzi Z. Alergia i nietolerancja pokarmów. Wydawnictwo Śląsk, 2004: 215-70.
  • 15. http://www.allergen.org data wejścia: 14.01.2018.
  • 16. Hauser M, Roulias A, Ferreira F, Egger M. Panallergens and their impact on the allergic patient. Allergy Asthma Clin Immunol 2010; 6: 1.
  • 17. Hauser M, Egger M, Wallner M, et al. Molecular properties of plant food allergens: a current classification into protein families. The Open Immunology Journal 2008; 1: 1-12.
  • 18. Asero R, Mistrello G, Roncarolo D, et al. Detection of clinical markers of sensitization to profilin in patients allergic to plant-derived foods. J Allergy Clin Immunol 2003; 112: 427-32.
  • 19. Matricardi PM, Kleine-Tebbe J, Hoffmann HJ, et al. EAACI Molecular Allergology User s Guide. Pediatr Allergy Immunol. 2016; 27 Suppl ́ 23: 57-70.
  • 20. Silverstein KA, Moskal WAJr, Wu HC, et al. Small cysteine-rich peptides resembling antimicrobial peptides have been under-predicted in plants. The Plant Journal 2007; 51: 262-80.
  • 21. Byczkowski B, Macioszek VK, Kononowicz AK. Roślinne białka PR w odpowiedzi obronnej na atak przez grzyby nekrotroficzne. Postępy Biologii Komórki 2009; 36: 121-34.
  • 22. Fernandez-Rivas M, Gonzalez-Mancebo E, Rodriguez-Perez R, et al. Clinically relevant peach allergy is related to peach lipid transfer protein, Pru p 3, in the Spanish population. J Allergy Clin Immunol 2003; 112: 789-95.
  • 23. Patnaik D, Khurana P. Germins and germin like proteins: an overview. Indian J Exp Biol 2001; 39: 191-200.
  • 24. Takasaki H, Mahmood T, Matsuoka M, et al. Identification and characterization of a gibberellin-regulated protein, which is ASR5, in the basal region of rice leaf sheaths. Mol Genet Genomics 2008; 279: 359-70.
  • 25. Inomata N, Miyakawa M, AiharaM. Gibberellin-regulated protein in Japanese apricot is an allergen cross-reactive to Pru p 7. Immun Inflamm Dis 2017; 5: 469-79.
  • 26. Songkro S, Hayook N, Jaisawang J, et al. Investigation of inclusion complexes of citronella oil, citronellal and citronellol with β-cyclodextrin for mosquito repelen. J Incl Phenom Macrocyc Chem 2011; 72: 339-55.
  • 27. Molski M. Chemia piękna. Wydawnictwo Naukowe PWN, 2009: 226-49.
  • 28. Inomata N, Miyakawa M, Aihara M. High prevalence of sensitization to gibberellin-regulated protein (peamaclein) in fruit allergies with negative immunoglobulin E reactivity to Bet v 1 homologs and profilin: Clinical pattern, causative fruits and cofactor effect of gibberellin-regulated protein allergy. J Dermatol 2017; 44: 735-41.
  • 29. Crespo JF, Retzek M, Foetish K, et al. Germin-like protein Cit s 1 and profilin Cit s 2 are major allergen in orange (Citrus sinensis) fruits. Mol Nutr Food Res 2016; 50: 282-90.
  • 30. Glaspole IN, De Leon MP, Rolland JM, O’Hehir RE. Anaphylaxis to lemon soap: citrus seed and peanut allergen cross-reactivity. Ann Allergy Asthma Immunol 2007; 98: 286-9.
  • 31. Brandström J, Lilja G, Nilsson C, et al. IgE to novel citrus seed allergens among cashew-allergic children. Pediatr Allergy Immunol 2016; 27: 550-3.
  • 32. Gołąb J, Jakóbisiak M, Lasek W. Immunologia. 2012: 255-63.
  • 33. Obtułowicz K. Alergologia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2016.
  • 34. Strobel S, Hourihane O’B. Gastrointestinal allergy: clinical symptomsand immunological mechanisms. Pediatr Allergy Immunol 2001; 12: 43-6.
  • 35. Vighi G, Marcucci F, Sensi L, et al. Allergy and the gastrointestinal system. Clin Exp Immunol 2008; 153: 3-6.
  • 36. Rogowska A. Eosinophilic gastrointestinal disorders. Gastroenterologia Kliniczna 2012; 4: 105-16.
  • 37. Cichy Ł, Orlicka A, Fyderek K. Characteristics of eosinophilic inflammation of the gastrointestinal tract in children – a retrospective analysis of clinical material with review of the literature. Przegląd Lekarski 2013; 70: 1011-14.
  • 38. Holgate ST, Church MK, Broide DH, Martinez FD. Allergy. Wydawnictwo Elsevier Saunders, 2011.
  • 39. http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/opinions_layman/ perfume-allergies/en/figtableboxes/table-4-1.htm (data wejścia 19.04.2018).
  • 40. Bartuzi Z, Kaczmarski M, Czerwionka-Szaflarska M, et al. The diagnosis and management of food allergies. Position paper of the Food Allergy Section the Polish Society of Allergology. Adv Dermatol Allergol 2017; 34: 391-404.
  • 41. http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/opinions_layman/ perfume-allergies/en/figtableboxes/table-4-2.htm (data wejścia 19.04.2018)
  • 42. Kieć-Świerczyńska M, Kręcisz B, Świerczyńska-Machura D. Uczulenie na kosmetyki i środki zapachowe. Med Pr 2004; 55: 203-6.
  • 43. Kruszewski Z. Standardy Alergologii. Wydawnictwo UM, Poznań 2010.
  • 44. http://polycheck.de/products/ (data wejścia 19.04.2018).
  • 45. http://www.phadia.com (data wejścia 19.04.2018).
  • 46. https://www.macroarraydx.com/alex (data wejścia 19.04.2018).
  • 47. https://www.caam-allergy.com/en/faber (data wejścia 19.04.2018).
  • 48. Santos AF, Lack G. Basophil activation test: food challenge in a test tube or specialist research tool? Clin Transl Allergy 2016; 6: 10.
  • 49. https://www.buhlmannlabs.ch/products-solutions/cellular-allergy/ cast-allergens/ (data wejścia 19.04.2018).
  • 50. http://www.hycorbiomedical.com/sites/products/allergy-testing/ (data wejścia 19.04.2018).
Document Type
article
Publication order reference
Identifiers
YADDA identifier
bwmeta1.element.psjd-55e6193a-5cbb-4e92-837a-c8bd89b7f372
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.