PL
DOI: 10.19251/pwod/2018.2(1)WstępWażnym czynnikiem mającym wpływ na komfort życia seniorów jest ich stan odżywienia. Zgodnie z zaleceniami ocenastanu odżywienia powinna być prowadzona co 6 miesięcy u pacjentów umiarkowanie niedożywionych i co 3 miesiąceu znacznie niedożywionych. Ocena pozwoliłaby na wczesną reakcję terapeutyczną mającą na celu redukcję czynnikówryzyka, interwencję żywieniową, poradnictwo dietetyczne.CelCelem przeprowadzonego badania było określenie stanu odżywienia seniorów przebywających w zakładzie pielęgnacyjnoopiekuńczym.Materiał i metodyBadaniem objęto 94 pacjentów. Średnia wieku seniorów wynosiła 78 lat, a wiek maksymalny-98 lat. Zastosowano metodęsondażu diagnostycznego i metodę szacowania, technikę ankietową z wykorzystaniem skali Subiektywnej GlobalnejOceny Stanu Odżywienia (SGA).WynikiPrawidłowy stan odżywienia stwierdzono u 76 (80,9%) pacjentów, podejrzenie niedożywienia lub niedożywienieśredniego stopnia odnotowano w przypadku 15 (16%) osób, a wyniszczenie u 3 (3,2%) chorych.WnioskiSubiektywna globalna ocena stanu odżywienia i wyniki z nią związane sugerują, że pielęgniarka opiekująca się pacjentemopieki długoterminowej – seniorem wykonuje świadczenia związane z diagnostyką, leczeniem niedowagi i nadwagi orazmusi dysponować wiedzą związaną z leczeniem dietą przemysłową.Słowa kluczowe: opieka długoterminowa, pacjent, pielęgniarka.