Full-text resources of PSJD and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferences help
enabled [disable] Abstract
Number of results
2018 | 2 |

Article title

OCENA STANU ODŻYWIENIA SENIORÓW WEDŁUG SKALI SGA NA PRZYKŁADZIE PACJENTÓW ZAKŁADU PIELĘGNACYJNO-OPIEKUŃCZEGO

Authors

Content

Title variants

Languages of publication

PL

Abstracts

PL
DOI: 10.19251/pwod/2018.2(1)WstępWażnym czynnikiem mającym wpływ na komfort życia seniorów jest ich stan odżywienia. Zgodnie z zaleceniami ocenastanu odżywienia powinna być prowadzona co 6 miesięcy u pacjentów umiarkowanie niedożywionych i co 3 miesiąceu znacznie niedożywionych. Ocena pozwoliłaby na wczesną reakcję terapeutyczną mającą na celu redukcję czynnikówryzyka, interwencję żywieniową, poradnictwo dietetyczne.CelCelem przeprowadzonego badania było określenie stanu odżywienia seniorów przebywających w zakładzie pielęgnacyjnoopiekuńczym.Materiał i metodyBadaniem objęto 94 pacjentów. Średnia wieku seniorów wynosiła 78 lat, a wiek maksymalny-98 lat. Zastosowano metodęsondażu diagnostycznego i metodę szacowania, technikę ankietową z wykorzystaniem skali Subiektywnej GlobalnejOceny Stanu Odżywienia (SGA).WynikiPrawidłowy stan odżywienia stwierdzono u 76 (80,9%) pacjentów, podejrzenie niedożywienia lub niedożywienieśredniego stopnia odnotowano w przypadku 15 (16%) osób, a wyniszczenie u 3 (3,2%) chorych.WnioskiSubiektywna globalna ocena stanu odżywienia i wyniki z nią związane sugerują, że pielęgniarka opiekująca się pacjentemopieki długoterminowej – seniorem wykonuje świadczenia związane z diagnostyką, leczeniem niedowagi i nadwagi orazmusi dysponować wiedzą związaną z leczeniem dietą przemysłową.Słowa kluczowe: opieka długoterminowa, pacjent, pielęgniarka.

Keywords

Year

Issue

2

Physical description

Dates

published
2018
online
17 - 09 - 2018

Contributors

References

Document Type

Publication order reference

Identifiers

YADDA identifier

bwmeta1.element.ojs-nameId-b1f3c972-c9a7-33e7-a575-d1ef6c27c2eb-year-2018-issue-2-article-465
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.