Full-text resources of PSJD and other databases are now available in the new Library of Science.
Visit https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferences help
enabled [disable] Abstract
Number of results
System messages
  • Session was invalidated!
2021 | 26 | 1 | 18-26

Article title

Alergia na pokarmy w Polsce na tle innych krajów Europy – wyniki projektu EuroPrevall

Content

Title variants

EN
Food allergy in Poland as compared to other European countries – results of the EuroPrevall project

Languages of publication

Abstracts

EN
Food allergy is a significant medical and social problem. Despite numerous scientific publications, complete epidemiological data are lacking. In order to provide good quality data from European countries, the EuroPrevall project - a multicentre international cohort study - was established. The study concerned epidemiology, diagnostic methods, allergy phenotypes, and socio-economic issues. The results of the research have been published in a number of original publications, and the aim of this work is to summarize the scientific reports contained therein and to compare the characteristics of food allergy in Poland against other European countries. Reports on allergies to selected following food groups were summarized: cow’s milk, hen’s egg, peanuts, hazelnuts, kiwi
PL
Alergia pokarmowa to znaczący problem medyczny i społeczny. Pomimo licznych publikacji naukowych brakuje pełnych danych epidemiologicznych. Celem dostarczenia dobrej jakości danych z krajów europejskich powstał projekt EuroPrevall – wieloośrodkowe międzynarodowe badanie kohortowe. Badanie dotyczyło epidemiologii, metod diagnostycznych, fenotypów alergii, zagadnień socjalno-ekonomicznych. Wyniki badań opublikowano w szeregu publikacji oryginalnych, a celem tej pracy jest podsumowanie doniesień naukowych w nich zawartych, a także porównanie charakterystyki alergii pokarmowej w Polsce względem alergii pokarmowej w innych krajach europejskich. Podsumowano doniesienia na temat alergii na wybrane grupy pokarmów: mleko krowie, jajo kurze, orzechy ziemne, orzechy laskowe, kiwi.

Year

Volume

26

Issue

1

Pages

18-26

Physical description

Dates

published
2021

Contributors

author
  • Klinika Immunologii i Alergii, Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Klinika Immunologii i Alergii, Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Klinika Immunologii i Alergii, Uniwersytet Medyczny w Łodzi

References

  • 1. Nwaru BI, Hickstein L, Panesar SS et al. The epidemiology of food allergy in Europe: A systematic review and meta-analysis. Allergy 2014; 69: 62-74.
  • 2. Fernández-Rivas M, Barreales L, Mackie AR et al. The EuroPrevall outpatient clinic study on food allergy: Background and methodology. Allergy Eur. J. Allergy Clin. Immunol. 2015; 70: 576–584.
  • 3. Bartuzi Z, Kaczmarski M, Czerwionka-Szaflarska M I wsp. The diagnosis and management of food allergies. Position paper of the Food Allergy Section the Polish Society of Allergology. Postep. Dermatologii i Alergol. 2017; XXXIV (5): 391–404.
  • 4. Keil T, D. McBride D, K. Grimshaw K et al. The multinational birth cohort of EuroPrevall: Background, aims and methods. Allergy Eur. J. Allergy Clin. Immunol. 2010; 65: 482–490.
  • 5. McBride D, Keil T, Grabenhenrich L. et al. The EuroPrevall birth cohort study on food allergy: Baseline characteristics of 12,000 newborns and their families from nine European countries. Pediatr. Allergy Immunol. 2012; 23(3): 230-9.
  • 6. Schoemaker AA, Sprikkelman AB, Grimshaw KE et al. Incidence and natural history of challenge-proven cow’s milk allergy in European children - EuroPrevall birth cohort. Allergy Eur. J. Allergy Clin. Immunol. 2015; 70(8):963-72.
  • 7. Xepapadaki P, A Fiocchi A, Grabenhenrich L et al. Incidence and natural history of hen’s egg allergy in the first 2 years of life - The EuroPrevall birth cohort study. Allergy Eur. J. Allergy Clin. Immunol. 2016; 71(3):350-7.
  • 8. Datema MR, Zuidmeer-Jongejan L, Asero R et al. Hazelnut allergy across Europedissected molecularly: A EuroPrevall outpatient clinic survey. J. Allergy Clin.Immunol. 2015; 136(2):382-91.
  • 9. Ballmer-Weber BK, Lidholm J, Fernández-Rivas M et al. IgE recognition on patterns in peanut allergy are age dependent: Perspectives of the EuroPrevall study. Allergy Eur. J. Allergy Clin. Immunol. 2015; 70(4):391-407.
  • 10. Gawrońska-Ukleja E, Różalska A, Ukleja-Sokołowska N i wsp. Anaphylaxis after accidental ingestion of kiwi fruit. Postep Derm Alergol 2013, 30(3): 192–194
  • 11. Le TM, Bublin M, Breiteneder H. et al. Kiwifruit allergy across Europe: Clinical manifestation and IgE recognition patterns to kiwifruit allergens. J. Allergy Clin. Immunol. 2013; 131 (1): 164-171.
  • 12. Majkowska-Wojciechowska B, Wardzyńska A, Łuczyńska M i wsp. Nadwrażliwość na pokarmy w populacji dzieci szkolnych w Łodzi - Wyniki badań ankietowych w projekcie ‘EuroPrevall’. Alerg. Astma Immunol. 2009; 14 (1): 35-44.
  • 13. Fox M, Mugford M, Voordouw J et al. Health sector costs of self-reported food allergy in Europe: A patient-based cost of illness study. Eur. J. Public Health. 2013; 23(5): 757-62.
  • 14. Grabenhenrich L, Trendelenburg V, Bellach J et al. Frequency of food allergy in school-aged children in eight European countries – The EuroPrevall – iFAAM birth cohort. Allergy. 2020; 75:2294–2308.
  • 15. Lyons A, Clausen M, Knulst AC et al. Prevalence of Food Sensitization and Food Allergyin Children Across EuropeSarah. Allergy Clin Immunol. Prac. 2020; 8: 2736- 2746.
  • 16. Lyons SA, Knulst AC, Burney PGJ et al. Predictors of Food Sensitization in Children and Adults Across Europe. J Allergy Clin. Immunol. Pract. 2020; 1-10.
  • 17. Grimshaw KEC, Roberts G,, Selby A. et al. Risk Factors for Hen's Egg Allergy in Europe: EuroPrevall Birth Cohort. J Allergy Clin Immunol Pract. 2020; 8(4):1341-1348.
  • 18. Selby A, Munro A, Grimshaw KE et al. Prevalence estimates and risk factors for early childhood wheeze across Europe: the EuroPrevall birth cohort. Thorax 2018; 73:1049–1061.
  • 19. Kaczmarski M, Wasilewska J, Cudowska B i wsp. The natural history of cow’s milk allergy in north-eastern Poland. Adv. Med. Sci. 2013; 58(1): 22-30.
  • 20. Ukleja-Sokołowska N, Bartuzi Z. Epidemiologia i naturalny przebieg alergii na białka mleka krowiego. Alergia Astma Immunologia 2015, 20 (1): 05-11.
  • 21. Krauze A. Alergia na białko mleka krowiego – postacie kliniczne. Alergia Astma Immunologia 2015, 20 (1): 12-16.
  • 22. Bręborowicz A, Sobkowiak P. Postępowanie diagnostyczne w alergii na białka mleka krowiego u dzieci. Alergia Astma Immunologia 2015, 20 (1): 17-23.
  • 23. Wawrzeńczyk A, NapiórkowskA- Baran K, Wawrzeńczyk A. i wsp. Panalergeny - źródło alergii pokarmowej. Alergia Astma Immunologia 2019, 24 (4): 164-169.
  • 24. Wawrzeńczyk A, Bartuzi Z. Zespoły kliniczne alergii krzyżowej. Alergia Astma Immunologia 2018, 23 (2): 64-66.
  • 25. Ukleja-Sokołowska N, Sokołowski Ł, Bartuzi Z i wsp. Alergia na roztocza kurzu domowego i krewetki – co wiemy obecnie? Alergia Astma Immunologia 2018, 23 (3): 221-227.
  • 26. Bodzenta-Łukaszyk A , Łukaszyk M. Anafilaksja w alergii pokarmowej Food-induced anaphylaxis. Alergia Astma Immunologia 2015, 20 (2): 85-87.
  • 27. Christensen MJ, Eller E, Mortz CG at al. Exercise Lowers Threshold and Increases Severity, but Wheat-Dependent, Exercise-Induced Anaphylaxis Can Be Elicited at Rest. J Allergy Clin Immunol Pract. 2018, 6(2):514-520.
  • 28. Brockow K, Kneissl D, Valentini L at al. Using a gluten oral food challenge protocol to improve diagnosis of wheat-dependent exercise-induced anaphylaxis. J Allergy Clin Immunol. 2015, 135(4):977984.
  • 29. Ukleja-Sokołowska N, Zacniewski R, Gawrońska-Ukleja E i wsp. Food-dependent, exercise-induced anaphylaxis in a patient allergic to peach. Int J Immunopathol Pharmacol. 2018, 32: 1–7.
  • 30. Rymarczyk B, Gluck J, Rogala B. Reakcje anafilaktyczne wywołane pokarmem u osób dorosłych. Alergia Astma Immunologia 2017, 22 (4): 80-86.
  • 31. Rymarczyk B, Gluck J, Rogala B. Czy owoce morza stanowią istotny alergen pokarmowy na Górnym Śląsku? Alergia Astma Immunologia 2010, 15 (3): 139-143.
  • 32. Rymarczyk B, Gluck J, Rogala B. Alergia na mięso ryb – opis przypadku. Alergia Astma Immunologia 2014, 19 (1): 46-48.
  • 33. Drewnik A, Lewandowska- Polak A, Kowalski ML. Alergia na mięso ryby – opis pięciu przypadków. Alergia Astma Immunologia 2016, 21 (4): 206-209.
  • 34. Krogulska A. Indukcja tolerancji w alergii na pokarmy. Alergia Astma Immunologia 2020, 25 (1): 8-18.

Document Type

Publication order reference

Identifiers

Biblioteka Nauki
2012571

YADDA identifier

bwmeta1.element.ojs-issn-1427-3101-year-2021-volume-26-issue-1-article-c07311f8-3a3a-3079-9c22-e108bf1a69c4
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.