PL
Wstęp: Chirurgia z wykorzystaniem systemów robotowych przeprowadzana jest w coraz szerszym zakresie, zarówno w chirurgii otwartej, jak i laparoskopii. W ostatnim czasie widoczne jest to szczególnie w chirurgii kolorektalnej, gdzie wśród zalet podaje się lepszy wgląd w trudno dostępny obszar pola operacyjnego. Problemem nadal pozostaje ograniczony dostęp do tej metody i relatywnie wysokie koszty.
Cel: Celem pracy jest przedstawienie wyników wprowadzenia chirurgii robotowej w regionalnym Centrum Onkologii w Wielkopolsce w zakresie wykonalności, bezpieczeństwa (safety and feasibility) i wczesnych wyników onkologicznych dla robotowej chirurgii kolorektalnej.
Materiał i metody: Od 6 marca 2019 do końca 2019 roku przeprowadziliśmy 66 zabiegów robotowych jelita grubego. Wykonaliśmy 54 przednie resekcje esicy/odbytnicy, 6 hemikolektomii prawostronnych, 3 hemikolektomie lewostronne, 2 brzuszno-krzyżowe resekcje odbytnicy oraz 1 resekcję odbytnicy sp. Hartmanna.
Wyniki: U wszystkich operowanych pacjentów w ostatecznym badaniu histopatologicznym potwierdzono radykalność zabiegu (procedura R0). Średnia wieku wynosiła 64 lata, a średni czas zabiegu 199 ± 52 min. Żaden z rozpoczętych zabiegów robotowych nie wymagał konwersji do zabiegu otwartego lub laparoskopii. Średni czas hospitalizacji wynosił 6 ± 1 dni, włączając 8 pacjentów, u których wystąpiły powikłania, z czego najczęstszym była nieszczelność zespolenia – 4 (6%).
Wnioski: Wykorzystanie najnowszego systemu robotowego da Vinci Xi jest bezpieczną i skuteczną alternatywą dla chirurgii otwartej i laparoskopowej. W operacjach kolorektalnych potwierdza się jej szczególna przewaga w przypadku przednich niskich resekcji odbytnicy. Zwiększenie dostępności sprzętu i szkoleń pozwoli rozszerzyć zakres operacji m.in. o górny odcinek przewodu pokarmowego.