PL EN


Preferences help
enabled [disable] Abstract
Number of results
2017 | 89(5) | 6-11
Article title

Dostępy żywieniowe u pacjentów leczonych dojelitowo w warunkach domowych

Content
Title variants
Languages of publication
Abstracts
PL
Żywienie dojelitowe w warunkach domowych jest związane z wytworzeniem dostępu do przewodu pokarmowego , dzięki któremu możliwy jest ten rodzaj terapii. Złoty standard w żywieniu dojelitowym to PEG , inne rodzaje dostępu to: zgłębniki, gastrostomia i jejunostomia. W artykule przeanalizowano przypadki 851 pacjentów leczonych żywieniowo w warunkach domowych w poradni leczenia żywieniowego Nutrimed Górny Śląsk. Opisano, jak w praktyce wygląda rozkład dostępów żywieniowych u pacjentów w momencie kwalifikowania ich do leczenia w poradni żywieniowej (PEG – 47,35%, gastrostomia – 18,91%, zgłębnik – 17,39%,jejunostomia – 16,33% ), oraz jak zmienia się on u pacjentów leczonych przez pewien czas w poradni. Do badania zakwalifikowano chorych po co najmniej 3-miesięcznej terapii (druga ocena: PEG – 37,01%, gastrostomia – 31,13%, zgłębnik – 16,98%, jejunostomia – 15,86%). Opisano strukturę zmian, przeanalizowano, w jakim trybie i gdzie odbywała się wymiana lub zamiana dostępu żywieniowego. Wnioski: największe zmiany ilościowe – we wszystkich grupach chorych – dotyczyły pacjentów z PEG i gastrostomią. W większości przypadków można podjąć interwencję związaną z wymianą dostępu do przewodu pokarmowego w domu pacjenta.
Keywords
Year
Volume
Pages
6-11
Physical description
Dates
published
2017-10-12
Contributors
References
Document Type
Publication order reference
Identifiers
YADDA identifier
bwmeta1.element.ceon.element-1251911e-92de-35f4-a481-571d8e5531ef
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.