PL EN


Preferences help
enabled [disable] Abstract
Number of results
Journal
2016 | 65 | 2 | 285-292
Article title

Rokitnik - roślina wartościowa dla zdrowia

Content
Title variants
EN
Sea buckthorn - valuable plant for health
Languages of publication
PL EN
Abstracts
PL
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) występujący głównie w Europie, Azji Środkowej, Chinach, Mongolii, na Syberii oraz wybrzeżu Morza Bałtyckiego to roślina cenna dla zdrowia. Jej liście i owoce, a także pozyskiwane z nich oleje i ekstrakty są źródłem wielu bioaktywnych związków chemicznych: białek, aminokwasów, składników mineralnych (Ca, Fe, P, K), witamin (A, C, E), cukrów (glukoza, fruktoza), kwasów organicznych (jabłkowy, winowy, szczawiowy, chinowy), nienasyconych kwasów tłuszczowych (oleinowy, linolowy, linolenowy), fitosteroli (ergosterol). Rokitnik zwyczajny znalazł szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach życia: medycynie, przemyśle spożywczym i kosmetycznym.
EN
Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) is an example of a valuable for health plant that occurs mostly in Europe, Central Asia, China, Mongolia, Siberia and the Baltic Sea coast. Leaves, fruits and oils from the plant are the source of many bioactive compounds such as: proteins, amino acids, minerals (Ca, Fe, P, K), vitamins (A, E, C), sugars (glucose, fructose), organic acids (malic acid, tartaric acid, oxalic acid, quinic acid), unsaturated fatty acids (oleic, linoleic, linolenic acids), phytosterols (ergosterol). These sea buckthorn derived compounds are thus widely used in many areas of life: medicine, food, cosmetics.
Journal
Year
Volume
65
Issue
2
Pages
285-292
Physical description
Dates
published
2016
References
  • Bal L. M., Meda V., Naik S. N., Santosh S., 2011. Sea buck-thorn berries: A potential source of valuable nutrients for nutraceuticals and cosmoceuticals. Food Res. Int. 44, 1718-1727.
  • Banaś J., 2013. Zwyczajny- niezwyczajny. Niezwykła Piekarska Przyroda i formy jej ochrony. Eko-dodatek 1-2.
  • Bao M., Lou Y., 2006. Flavonoids from sea buckthorn protect endothelial cells (EA.hy926) from oxidized low-density lipoprotein induced injuries via regulation of LOX-1 and eNOS expression. J. Cardiovasc. Pharmacol. 48, 834-841.
  • Christaki E., 2012. Hippophae Rhamnoides L. (Sea Buckthorn): a potential source of nutraceuticals. Food Public Health. 2, 69-72.
  • Eccleston C., Baoru Y., Tahvonem R., Kallio H., Rimbach G. H., Minihane A. M., 2002. Effects of an antioxidant-rich juice (sea buckthorn) on risk factors for coronary heart disease in humans. J. Nutr. Biochem. 13, 346-354.
  • Erkkola R., Yang B., 2003. Sea buckthorn oils: towards healthy mucous membranes. Agro. Food Ind. Hi-tech. 3, 53-57.
  • Grotewold E., 2006. The science of flavonoids. Springer Science Business Media, Inc. USA, 1-4.
  • Guan T. T. Y., Cenkowski S., Hydamaka A., 2005. Effect of drying on the nutraceutical quality of sea buckthorn (Hippo-phae rhamnoides L. ssp. Sinensis) leaves. J. Food Sci. 70, E514-E518.
  • Huff N. K., Auer A. D., Garza F., Keowen M. L., Kearney M. T., Mcmullin R. B., Andrews F. M., 2012. Effect of sea buckthorn berries and pulp in a liquid emulsion on gastric ulcerscores and gastric juice pH in horses. J. Vet. Intern. Med. 26, 1186-1191.
  • Jain M., Ganju L., Kariyal A., Padwad Y., Mishra K. P, Chanda S., Karan D., Yogendra K .M., Sawhney R. C., 2008. Effect of Hippophae rhamnoides leaf extract against Dengue virus infection in human blood-derived macrophages. Phytomedicine 15, 793-799.
  • Koyama T., Taka A., Togashi H., 2009. Effects of a herbal medicine, Hippophae rhamnoides, on cardiovascular functions and coronary microvessels in the spontaneously hypertensive stroke-prone rat. Clin. Hemorheol. Microcircul. 41, 17-26.
  • Kumar R., Kumar G. P., Chaurasia O.P., Singh S. B., 2011. Phytochemical and pharmacological profile of Seabuckthorn oil: a review. Res. J. Med. Plant. 5, 491-499.
  • Li T. S. C., Beveridge T. H. J., 2007. Sea Buckthorn: A new medicinal and nutritional botanical. Pacific Agri-Food Res. Centre, Saint-Jean-sur-Richelieu, Quebec, Canada.
  • Niesteruk A., Lewandowska H., Golub Ż., Świsłocka R., Lewandowski W., 2013. Zainteresujmy się rokitnikiem. Preparaty z rokitnika zwyczajnego (Hippophae Rhamnoides L.) jako dodatki do żywności oraz ocena ich rynku w Polsce. Kosmos 4, 571-581.
  • Pang X., Zhao J., Zhang W., 2008. Antihypertensive effect of total flavonoids extracted from seed residues of Hippophae rhamnoides L. in sucrose-fed rats. J. Ethnopharmacol. 117, 325-331.
  • Patel C. A., Divakar K., Santani D., Solanki H. K., Thakkar J. H., 2012. Remedial prospective of Hippophae rhamnoides Linn. (Sea Buckthorn). ISRN Pharmacology 2012, 1-6.
  • Piłat B., Zadernowski A., Bieniek A., 2012. Charakterystyka chemiczna różnych odmian rokitnika. Bromat. Chem. Toksykol. 3, 897-901.
  • Przybyłowicz M., 2011. Zastosowanie oleju rokitnikowego w kosmetologii. Biotechnologia.pl
  • Suryakumar G., Gupta A., 2011. Medicinal and therapeutic potential of Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.). J. Ethnopharmacol. 138, 268-278.
  • Xing J., Yang B., Dong Y., Wang B., Wang J., Kallio H. P., 2002. Effects of sea buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) seed and pulp oils on experimental models of gastric ulcer in rats. Fitoterapia 73, 644-650.
  • Xu M., Sun S., Cui J., 2001. The medicinal research on seabuckthorn. Proc. Int. Workshop Seabuckthorn. New Delhi, India, 18-21.
  • Xu Y. J., Kaur M., Dhillon R. S., Tappia P. S., Dhalla N. S., 2011. Health benefits of dea buckthorn for the prevention of cardiovascular diseases. J. Functional Foods 3, 2-12.
  • Zeb A., 2004. Chemical and nutritional constituents of sea buckthorn juice. Pakistan J. Nutr. 3, 99-106.
  • Zeb A., 2006. Anticarcinogenic potential of lipids from hip-pophae. Evidence from the recent literature. Asian Pac. J. Cancer P. 7, 32-34.
Document Type
Publication order reference
YADDA identifier
bwmeta1.element.bwnjournal-article-ksv65p285kz
Identifiers
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.