PL EN


Preferences help
enabled [disable] Abstract
Number of results
Journal
2011 | 60 | 3-4 | 475-481
Article title

Komosa ryżowa - słabo znane pseudozboże o kosmicznych właściwościach

Content
Title variants
EN
Quinoa - a poorly known pseudocrop with cosmic properties
Languages of publication
PL EN
Abstracts
PL
Komosa ryżowa (Chenopodium quinoa Willd.) jest mało znaną rośliną z grupy pseudo-zbóż pochodzącą z Ameryki Południowej. Od ponad 5000 lat była uprawiana i czczona przez Indian, a niedawno zyskała nawet zainteresowanie NASA. Komosa ryżowa posiada bardzo pożądane właściwości odżywcze. Cechuje się miedzy innymi dużą zawartością białek i tłuszczy oraz korzystnym profilem aminokwasowym. Co więcej, posiada ona także właściwości prozdrowotne dzięki obecności witamin i polifenoli. Od wielu wieków była używana jako suplement diety lub substytut tradycyjnej żywności. Ponadto, ostatnie badania wskazują na potencjalne właściwości przeciwnowotworowe komosy, prawdopodobnie ze względu na zawartość związków fenolowych w jej tkankach. Ta niedoceniana i słabo znana roślina może w przyszłości stać się obiecującym źródłem suplementów żywności a z pewnością zasługuje na lepsze poznanie.
EN
Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) is a poorly known South-American plant which belongs to the group of pseudo-cereals. Cultivated for over 5000 years was not only a primary source of nourishment but also a worshipped plant for Indians. It possess desired nutritional and health-promoting features thanks to high content of proteins and fats, positive amino-acids profile but also presence of vitamins and polyphenols. For many centuries it has been used as a diet supplement or substitute of traditional, popular diet components. Because of quinoa's great nutritional properties it even acquired NASA recommendation. Moreover recent study shows that quinoa has potential anti-tumour properties, probably thanks to the phenolic compounds found in the plant tissues. Thanks to its nutritional value, but also health-promoting features quinoa seems to be a promising source of food supplementation which may become popular in the future.
Keywords
Journal
Year
Volume
60
Issue
3-4
Pages
475-481
Physical description
Dates
published
2011
Contributors
  • Zakład Transplantologii, Katedra Immunologii Klinicznej i Transplantologii, Wydział Lekarski Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, Wielicka 265, 30-663 Kraków, Polska
  • Katedra Biochemii i Chemii Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczy, Skromna 8, 20-704 Lublin, Polska
  • Zakład Biologii Komórki, Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii, Uniwersytet Jagielloński, Gronostajowa 7, 30-387 Kraków, Polska
References
  • Ahamed N. T., Singhal R. S., Kulkarni R. K., Pal M., 1998. A lesser-known grain, Chenopodium quinoa: Review of the chemical composition of its edible parts. Food Nutrit. Bull. 19, 1.
  • Alvarez-Jubete L., Wijngaard H., Arendt E. K., Gallagher E., 2010. Polyphenol composition and in vitro antioxidant activity of amaranth, quinoa buckwheat and wheat as affected by sprouting and baking, Food Chem. 119, 770-778.
  • Astier C., Moneret-Vautrin D. A., Puillandre E., Bihain B. E., 2009. First case report of anaphylaxis to quinoa, a novel food in France. Allergy 64, 819-820.
  • Bhargava A., Shukla S., Ohri D., 2006. Chenopodium quinoa - an Indian perspective, Indust. Crops Prod. 23, 73-87.
  • Gęsiński K., 2006. Ocena wzrostu i kwitnienia komosy ryżowej (Chenopodium quinoa Willd.) w warunkach Polski. Acta Agrobotan. 59, 487-496.
  • Hirose Y., Fujita T., Toshiyuki I., Ueno N., 2010. Antioxidative properties and flavonoid composition of Chenopodium quinoa seeds cultivated in Japan. Food Chem. 119, 1300-1306.
  • Jarvis D. E., Kopp O. R., Jellen E. N., Mallory M. A., Pattee J., Bonifacio A., Coleman C. E., Stevens M. R., Fairbanks D. J., Maughan P. J., 2008. Simple sequence repeat marker development and genetic mapping in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). J. Genet. 87, 39-51.
  • Kuljanabhagavad T., Wink M., 2009, Biological activities and chemistry of saponins from Chenopodium quinoa Willd. Phytochem. Rev. 8, 473-490.
  • Konishi Y., Hirano S., Tsubol H., Wada M., 2004. Distribution of minerals in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) seeds. Biosci. Biotechnol. Biochem. 68, 231-234.
  • Nsimba R. Y., Kikuzaki H., Konishi Y., 2008. Antioxidant activity of various extracts and fractions of Chenopodium quinoa and Amaranthus spp. seeds. Food Chem. 106, 760-766.
  • Ogungbenle H. N., 2003. Nutritional evaluation and functional properties of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) flour. Int. J. Food Sci. Nutrit. 54, 153-158.
  • Paśko P., Bartoń H., Zagrodzki P., Gorinstein S., Fołta M., Zachwieja Z., 2009. Anthocyanins, total polyphenols and antioxidant activity in amaranth and quinoa seeds and sprouts during their growth., Food Chem. 115, 994-998.
  • Prakash D., Pal M., 1998. Chenopodium: seed protein, fractionation, and amino acid composition. Int. J. Food Sci. Nutrit. 49, 271-275.
  • Railey K., 1999. Quinoa from the Andes, Health & Beyond Online, http://chetday.com/quinoa.html, kopia zapisana na http://www.webcitation.org/5ybk5N7UT
  • Repo-Carrasco-Valencia R., Hellström J. K., Pihlava J., Mattila P. H., 2010, Flavonoids and other phenolic compounds in Andean indigenous grains: Quinoa (Chenopodium quinoa), kañiwa (Chenopodium pallidicaule) and kiwicha (Amaranthus caudatus). Food Chem. 120, 128-133.
  • Ruales J., Nair B. M., 1993a. Content of fat, vitamins and minerals, in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) seeds. Food Chem. 48, 131-136.
  • Ruales J., Nair B. M., 1993b. Saponins, phytic acid, tannins and protease inhibitors in quinoa (Chenopodium quinoa Willd. )seeds. Food Chem. 48, 137-143.
  • Schlick G., Bubenheim D. L., 1993. Quinoa:an emerging 'new' crop with potential for CELSS. NASA Techn. Paper 3422, 1-14.
Document Type
Publication order reference
Identifiers
YADDA identifier
bwmeta1.element.bwnjournal-article-ksv60p475kz
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.