PL EN


Preferences help
enabled [disable] Abstract
Number of results
2010 | 12 | 4 | 6-10
Article title

Indicators of water consumption and the quantity of wastewater formed in selected branches of food industry

Content
Title variants
Languages of publication
EN
Abstracts
EN
The studies covered the branches: sugar industry, fruit-and-vegetable processing and potato processing plants. The analyses of water consumption and quantities of wastewater formed in 24 production plants were performed in the paper. A comparison of water and wastewater management in three branches showed that the highest water consumption is in fruit-and-vegetable processing. The data collected in the paper indicates the drop of water consumption in potato as well as fruit-and-vegetable industry. The values obtained for sugar industry indicate that it is the least diversified branch.
Publisher

Year
Volume
12
Issue
4
Pages
6-10
Physical description
Dates
published
1 - 1 - 2010
online
28 - 12 - 2010
Contributors
  • Institute of Technology and Life Sciences, al. Hrabska 3 Falenty, 05-3089 Raszyn, Poland
  • Institute of Technology and Life Sciences, al. Hrabska 3 Falenty, 05-3089 Raszyn, Poland
  • Institute of Technology and Life Sciences, al. Hrabska 3 Falenty, 05-3089 Raszyn, Poland
References
  • Environment. (2005). Warsaw. Central Statistical Office of Poland.
  • Environment. (2006). Warsaw. Central Statistical Office of Poland.
  • Environment. (2007). Warsaw. Central Statistical Office of Poland.
  • Environment. (2008). Warsaw. Central Statistical Office of Poland.
  • Environment. (2009). Warsaw. Central Statistical Office of Poland.
  • Ministry of Environment: Best available techniques-out lines for food industry: fruit and vegetables: juices, nectars, preparations, frozen food. 2004. (Ministerstwo Środowiska Najlepsze dostępne techniki (BAT)-wytyczne dla branży spożywczej: owocowo-warzywnej(soki i nektary, przetwory, mrożonki). Warszawa.1-52.
  • Fundation of assistance programmes for agriculture. FAPA. Environmental in food industry. Environmental standars. 1998. (Fundacja Programów pomocy dla rolnictwa (FAPA). Ochrona środowiska w przemyśle spożywczym. Standardy środowiskowe. Warszawa, Wyd. I.s. 1-128).
  • Wojdalski, J. & Dróżdż, B., (1999). Przemysł rolnospożywczy jako użytkownik energii I wody z uwzględnieniem oddziaływania na środowisko przyrodnicze. Mat. konf.: Techniczne, ekologiczne i ekonomiczne zagadnienia inżynierii rolniczej. Warszawa, 27-41.
  • Reference document on Best Available in the Food, Drink and Milk Industries. European Commission, (2006), from:
  • Ramjeawon, T. (2000). Cleaner production in Mauritian cane-sugar factories. Journal of Cleaner Production, Volume 8, Issue 6, December 2000, 503-510.
  • Žbontar Zver, L. & Glavic, P. (2005). Water minimization in process industries: case study in beet sugar plant Resources, Conservation and Recycling, 2005, 133-145. DOI: 10.1016/j.resconrec.2004.04.014.[Crossref][WoS]
  • Water and wastewater. Training and instruction material. Polish environment al partnership foundation. (Woda i ścieki. Materiał instruktażowo-szkoleniowy. Fundacja Partnerstwo dla Środowiska.
  • Wojdalski, J., Dróżdż, B. & Lubach, M. (2005). Factors that influence on water consumption in fruit and vegetable processing plants. Technological Progress in Food Processing. (Czynniki wpływające na zużycie wody w zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego. Tom 15/26, s.39-43.).
  • Janus, P. (2005). Indicators of water, steam and electric energy specific consumption in selected process of vegetable processing. Agricultural Engineering. (Wskaźniki jednostkowego zużycia wody, pary wodnej i enegii elektrycznej w wybranych procesach przetwórczych warzyw. Inżynieria Rolnicza. Nr 11 (71). s. 201-208).
  • Rutkowski, K. (2007). Power consumption Turing production of plum butter. Agricultural Engineering. (Energochłonność produkcji powidła śliwkowego. Inżynieria Rolnicza 7(95), 183-189).
Document Type
Publication order reference
Identifiers
YADDA identifier
bwmeta1.element.-psjd-doi-10_2478_v10026-010-0040-z
JavaScript is turned off in your web browser. Turn it on to take full advantage of this site, then refresh the page.