EN
Escherichia coli is Gram-negative optionally anaerobic roads which belongs to Enterobacteriaceae family. Includes in a physiological bacterial flora of human and warm-blooded animals large intestine. Escherichia coli is being met in abiotic elements of the environment so as waters, wastewater, sewage sludge, soil and the food. This bacterium is showing the pathogenicity in named terms for the peoples, triggering diseases mainly: gastrointestinal tract and urinary. Quality and quantitative proposed detections method of the bacteria E. coli contains five/six steps: - appointment dry suspended solid, - preparation averaged, test of sample and resuscitation of bacteria, - making dilutions, - enrichment and differentiation in chromogenic-selective medium, - enumerating the amount of cfu E. coli in 1 g of a dry weight, - optionally, the biochemical identification
PL
Escherichia coli jest Gram-negatywną, względnie beztlenową pałeczką należącą do rodziny Enterobacteriaceae. Wchodzi w skład fizjologicznej flory bakteryjnej jelita grubego człowieka oraz zwierząt stałocieplnych. Spotyka się ją w elementach abiotycznych środowiska, takich jak wody, ścieki, osady ściekowe, gleba i żywność. Bakteria ta w określonych warunkach wykazuje chorobotwórczość dla człowieka, wywołując głównie schorzenia układów pokarmowego i moczowego. Proponowana metoda jakościowa i ilościowa wykrywania bakterii E. coli zawiera pięć/sześć etapów: - oznaczenie suchej masy osadu, - przygotowanie próbki uśrednionej i badawczej oraz przywrócenie bakteriom aktywności fizjologicznej, - wykonanie rozcieńczeń, - namnażanie i identyfikacja na podłożu chromogennym-selektywnym, - wyliczenie ilości jtk E. coli w 1 g suchej masy osadu, - opcjonalnie identyfikacja biochemiczna.